Pestosnurror

Den matiga, snabblagade och utflyktsvänliga pizzabullen förtjänar en upprättelse. Här är pestosnurran!

Du behöver

Deg

  • 2 1/2 dl vatten, fingervarmt
  • 25 g (1/2 paket) jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 3 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1/2 dl pesto (gärna hemgjord)
  • 1 paket, 200 g, mozzarella
  • (150 g skinka)

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • oregano

Gör så här:

Cirka 20 stycken.

Lös jästen i vattnet och blanda därefter i salt, olja och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakning. Rör till en smidig deg och knåda i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter. Ta upp degen, knåda samman den och kavla ut till en rektangel som mäter cirka 30x40 centimeter. Se till att degen inte kladdar i bakbordet innan du börjar med fyllningen! Bred på tomatpurén jämnt, klicka ut peston och avsluta med att riva mozzarellan och fördela över (strimla eventuell skinka och fördela den överst). Rulla försiktigt ihop från långsidan. Pensla gärna kanten med lite uppvispat ägg och skär sedan 1 1/2 centimeter breda bitar med en vass kniv. Lägg ut snurrorna på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget tillsammans med mjölken och pensla snurrorna. Strö över oregano och grädda sedan i 15- 20 minuter, tills snurrorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...