Picknickpiroger med fetaost

Små piroger, perfekta att äta med händerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g bladspenat, fryst och tinad eller färsk
  • 1 msk smör
  • 150 g fetaost
  • 2 tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl crème fraiche
  • örtsalt, peppar

Gör så här:

Börja med degen:

Smält smöret i en kastrull och häll mjölken över. Låt bli fingerljummet. Smula jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig.

 

Skilj vitorna från gulorna, blanda ner de båda vitorna i degen och spara gulorna till pensling. Rör ner salt och vetemjölet i omgångar tills degen börjar släppa bunkens kanter. Knåda degen i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter - under tiden kan du blanda fyllningen.

Fyllningen:

Skala och finhacka löken, skala vitlöken och pressa den. Krama ur spenaten om den är fryst. Skär grovt. Hetta upp smör i en kastrull och fräs spenat, vitlök och lök i några minuter under omrörning. Salta och peppra. Hacka tomaterna och låt dem rinna av en stund. Mosa fetaosten grovt och blanda med resten av ingredienserna.

Dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till rundlar om 10-15 cm i diameter och lägg ut på en plåt. Det är inte så viktigt hur de ser ut, är de ojämna ser man att de är hemgjorda! Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter. Lägg på ett par matskedar fyllning på ena halvan av varje pirog, en bit ifrån kanten, och lägg ihop dem till halvmånar. Tryck ihop kanten med en lätt mjölad gaffel. Pensla med de överblivna äggulorna, vispade med lite mjölk.

Grädda i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Pirogerna går bra att frysa.

Tips! Om du har bråttom kan du istället för att göra egen deg använda fryst smördeg och kavla ut lite lätt, men visst är det mycket trevligare med hembakta piroger?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se


Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

Med en enkel mixer kan du skapa underverk i köket. En slät soppa lockar många gånger fram smaken på ett helt nytt sätt. Och det är till på köpet lättlagad mat, som räcker till många.

Prova ett populärt recept på morotssoppa, enkel, nyttig och riktigt god! Eller laga en potatissoppa till kvällen. Kanske en nyttig och vegansk basilikasoppa?

Själva föredrar vi förstås ett helt nytt recept på riktigt god ost- och svampsoppa. En favoritsoppa att njuta av tillsammans med ett gott bröd!

Godare middag, på er!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...