Picknickpiroger med fetaost

Små piroger, perfekta att äta med händerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g bladspenat, fryst och tinad eller färsk
  • 1 msk smör
  • 150 g fetaost
  • 2 tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl crème fraiche
  • örtsalt, peppar

Gör så här:

Börja med degen:

Smält smöret i en kastrull och häll mjölken över. Låt bli fingerljummet. Smula jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig.

 

Skilj vitorna från gulorna, blanda ner de båda vitorna i degen och spara gulorna till pensling. Rör ner salt och vetemjölet i omgångar tills degen börjar släppa bunkens kanter. Knåda degen i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter - under tiden kan du blanda fyllningen.

Fyllningen:

Skala och finhacka löken, skala vitlöken och pressa den. Krama ur spenaten om den är fryst. Skär grovt. Hetta upp smör i en kastrull och fräs spenat, vitlök och lök i några minuter under omrörning. Salta och peppra. Hacka tomaterna och låt dem rinna av en stund. Mosa fetaosten grovt och blanda med resten av ingredienserna.

Dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till rundlar om 10-15 cm i diameter och lägg ut på en plåt. Det är inte så viktigt hur de ser ut, är de ojämna ser man att de är hemgjorda! Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter. Lägg på ett par matskedar fyllning på ena halvan av varje pirog, en bit ifrån kanten, och lägg ihop dem till halvmånar. Tryck ihop kanten med en lätt mjölad gaffel. Pensla med de överblivna äggulorna, vispade med lite mjölk.

Grädda i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Pirogerna går bra att frysa.

Tips! Om du har bråttom kan du istället för att göra egen deg använda fryst smördeg och kavla ut lite lätt, men visst är det mycket trevligare med hembakta piroger?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

Kladdkakan har länge varit en av våra älsklingskakor. Snabb och lättbakad är den svårslagen när det är bråttom eller som första kaka att öva på i köket. Dessutom är det svårt att inte gilla en krämig chokladkaka, gärna med en klick grädde!
Har du 20 minuter på dej kan du trolla fram både klassisk kladdkaka, kladdkaka med choklad, kladdkaka med nötter eller bakad i långpanna för att räckta till många.
Eller så gillar du som vi lakrits och bakar en god lakritskladdkaka! Bjud på en enkel lakrits-kladdkaka eller en kladdkaka med lakrits och choklad. Allra godas just nu tycker vi vårt nya recept på lakritskladdkaka i rutor är. Servera med vispad grädde för en perfekt fika eller efterrätt!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...