Picknickpiroger med fetaost

Små piroger, perfekta att äta med händerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g bladspenat, fryst och tinad eller färsk
  • 1 msk smör
  • 150 g fetaost
  • 2 tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl crème fraiche
  • örtsalt, peppar

Gör så här:

Börja med degen:

Smält smöret i en kastrull och häll mjölken över. Låt bli fingerljummet. Smula jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig.

 

Skilj vitorna från gulorna, blanda ner de båda vitorna i degen och spara gulorna till pensling. Rör ner salt och vetemjölet i omgångar tills degen börjar släppa bunkens kanter. Knåda degen i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter - under tiden kan du blanda fyllningen.

Fyllningen:

Skala och finhacka löken, skala vitlöken och pressa den. Krama ur spenaten om den är fryst. Skär grovt. Hetta upp smör i en kastrull och fräs spenat, vitlök och lök i några minuter under omrörning. Salta och peppra. Hacka tomaterna och låt dem rinna av en stund. Mosa fetaosten grovt och blanda med resten av ingredienserna.

Dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till rundlar om 10-15 cm i diameter och lägg ut på en plåt. Det är inte så viktigt hur de ser ut, är de ojämna ser man att de är hemgjorda! Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter. Lägg på ett par matskedar fyllning på ena halvan av varje pirog, en bit ifrån kanten, och lägg ihop dem till halvmånar. Tryck ihop kanten med en lätt mjölad gaffel. Pensla med de överblivna äggulorna, vispade med lite mjölk.

Grädda i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Pirogerna går bra att frysa.

Tips! Om du har bråttom kan du istället för att göra egen deg använda fryst smördeg och kavla ut lite lätt, men visst är det mycket trevligare med hembakta piroger?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

Rabarberns uppfriskande syra bryter fint i söta desserter. Smulpaj är snabbaste vägen till njutning, och varför anstränga sig mer när det blir så gott med så enkla medel? Smaksättningen varierar vi gärna med kardemumma. Rabarberpaj med havretäcke blir en välkommen variation som många föredrar framför den vanliga smulpajen. Oslagbart när man vill bjuda många är att använda långpannan och göra en härlig rabarberkaka. Till det serverar vi förstås vaniljsås!

 smulpaj.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...