Picknickpiroger med fetaost

Små piroger, perfekta att äta med händerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g bladspenat, fryst och tinad eller färsk
  • 1 msk smör
  • 150 g fetaost
  • 2 tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl crème fraiche
  • örtsalt, peppar

Gör så här:

Börja med degen:

Smält smöret i en kastrull och häll mjölken över. Låt bli fingerljummet. Smula jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig.

 

Skilj vitorna från gulorna, blanda ner de båda vitorna i degen och spara gulorna till pensling. Rör ner salt och vetemjölet i omgångar tills degen börjar släppa bunkens kanter. Knåda degen i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter - under tiden kan du blanda fyllningen.

Fyllningen:

Skala och finhacka löken, skala vitlöken och pressa den. Krama ur spenaten om den är fryst. Skär grovt. Hetta upp smör i en kastrull och fräs spenat, vitlök och lök i några minuter under omrörning. Salta och peppra. Hacka tomaterna och låt dem rinna av en stund. Mosa fetaosten grovt och blanda med resten av ingredienserna.

Dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till rundlar om 10-15 cm i diameter och lägg ut på en plåt. Det är inte så viktigt hur de ser ut, är de ojämna ser man att de är hemgjorda! Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter. Lägg på ett par matskedar fyllning på ena halvan av varje pirog, en bit ifrån kanten, och lägg ihop dem till halvmånar. Tryck ihop kanten med en lätt mjölad gaffel. Pensla med de överblivna äggulorna, vispade med lite mjölk.

Grädda i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Pirogerna går bra att frysa.

Tips! Om du har bråttom kan du istället för att göra egen deg använda fryst smördeg och kavla ut lite lätt, men visst är det mycket trevligare med hembakta piroger?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...