Picknickpiroger med fetaost

Små piroger, perfekta att äta med händerna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g bladspenat, fryst och tinad eller färsk
  • 1 msk smör
  • 150 g fetaost
  • 2 tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl crème fraiche
  • örtsalt, peppar

Gör så här:

Börja med degen:

Smält smöret i en kastrull och häll mjölken över. Låt bli fingerljummet. Smula jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandningen, rör så att jästen löser sig.

 

Skilj vitorna från gulorna, blanda ner de båda vitorna i degen och spara gulorna till pensling. Rör ner salt och vetemjölet i omgångar tills degen börjar släppa bunkens kanter. Knåda degen i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter - under tiden kan du blanda fyllningen.

Fyllningen:

Skala och finhacka löken, skala vitlöken och pressa den. Krama ur spenaten om den är fryst. Skär grovt. Hetta upp smör i en kastrull och fräs spenat, vitlök och lök i några minuter under omrörning. Salta och peppra. Hacka tomaterna och låt dem rinna av en stund. Mosa fetaosten grovt och blanda med resten av ingredienserna.

Dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till rundlar om 10-15 cm i diameter och lägg ut på en plåt. Det är inte så viktigt hur de ser ut, är de ojämna ser man att de är hemgjorda! Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter. Lägg på ett par matskedar fyllning på ena halvan av varje pirog, en bit ifrån kanten, och lägg ihop dem till halvmånar. Tryck ihop kanten med en lätt mjölad gaffel. Pensla med de överblivna äggulorna, vispade med lite mjölk.

Grädda i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Pirogerna går bra att frysa.

Tips! Om du har bråttom kan du istället för att göra egen deg använda fryst smördeg och kavla ut lite lätt, men visst är det mycket trevligare med hembakta piroger?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se


Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

Vad sägs om en klassisk Irish coffe, en fåtölj och en god bok? Eller kanske en Café Orange, när kvällskylan kommer krypande.

Så tänd stearinljusen och hämta favoritfilten. Sen är det bara kaffedrinken som saknas...

 kaffedrinkar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...