Rulltårta med arraksmörkräm

En riktigt klassisk kaka som gör sig finfint i utflyktskorgen.

Du behöver

Kaksmet

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker, vanligt eller råsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 1 msk mjölk

Arraksmörkräm

  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk arrak (eller efter smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen luftiga med sockret, gärna med elvisp. Blanda vetemjölet med bakpulver och kakao. Rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en ruta på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30 gånger 40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.

Lägg ut ett bakplåtspapper och strö över socker i ett jämnt, tunt lager. Stjälp upp kakan på det andra bakplåtspappret. Lossa försiktigt pappret som kakan gräddades på, om det är svårt kan du pensla med lite kallt vatten.

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop med de övriga ingredienserna till en jämn kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager över kakan. Rulla rulltårtan från långsidan, ta hjälp av bakplåtspappret.

Om barn är med på utflykten är det bara att utesluta arraken.

Det går förstås också att göra annan fyllning till rulltårtan. Varför inte prova grädde som vispas fast med hallon, eller helt enkelt sylt eller mos av ditt favoritbär?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...