Rulltårta med arraksmörkräm

En riktigt klassisk kaka som gör sig finfint i utflyktskorgen.

Du behöver

Kaksmet

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker, vanligt eller råsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 1 msk mjölk

Arraksmörkräm

  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk arrak (eller efter smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen luftiga med sockret, gärna med elvisp. Blanda vetemjölet med bakpulver och kakao. Rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en ruta på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30 gånger 40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.

Lägg ut ett bakplåtspapper och strö över socker i ett jämnt, tunt lager. Stjälp upp kakan på det andra bakplåtspappret. Lossa försiktigt pappret som kakan gräddades på, om det är svårt kan du pensla med lite kallt vatten.

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop med de övriga ingredienserna till en jämn kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager över kakan. Rulla rulltårtan från långsidan, ta hjälp av bakplåtspappret.

Om barn är med på utflykten är det bara att utesluta arraken.

Det går förstås också att göra annan fyllning till rulltårtan. Varför inte prova grädde som vispas fast med hallon, eller helt enkelt sylt eller mos av ditt favoritbär?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

Vem vill inte äta nybakade frukostbröd en grå vardagsmorgon? De flesta. Men vem hinner stå och knåda en deg, låta den jäsa länge för att till sist få njuta sin frukost? Inte så många. Men lösningen är att baka frukostbröden på kvällen och låta dem jäsa direkt på plåten under natten. Det är lättare än du tror! Knepet är att använda lite jäst och gärna vetemjöl special som får degen att hålla samman bra.
Prova lite grövre grahamsbullar eller smarta frukostbullar med både råg och vete. Eller baka vårt nya recept på lätta bullar med havre och vete. De är lätta att lyckas med, går snabbt att vänja sig vid och är svåra att sluta baka!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...