Rulltårta med arraksmörkräm

En riktigt klassisk kaka som gör sig finfint i utflyktskorgen.

Du behöver

Kaksmet

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker, vanligt eller råsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 1 msk mjölk

Arraksmörkräm

  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk arrak (eller efter smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen luftiga med sockret, gärna med elvisp. Blanda vetemjölet med bakpulver och kakao. Rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en ruta på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30 gånger 40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.

Lägg ut ett bakplåtspapper och strö över socker i ett jämnt, tunt lager. Stjälp upp kakan på det andra bakplåtspappret. Lossa försiktigt pappret som kakan gräddades på, om det är svårt kan du pensla med lite kallt vatten.

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop med de övriga ingredienserna till en jämn kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager över kakan. Rulla rulltårtan från långsidan, ta hjälp av bakplåtspappret.

Om barn är med på utflykten är det bara att utesluta arraken.

Det går förstås också att göra annan fyllning till rulltårtan. Varför inte prova grädde som vispas fast med hallon, eller helt enkelt sylt eller mos av ditt favoritbär?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...