Rulltårta med arraksmörkräm

En riktigt klassisk kaka som gör sig finfint i utflyktskorgen.

Du behöver

Kaksmet

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker, vanligt eller råsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 1 msk mjölk

Arraksmörkräm

  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk arrak (eller efter smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggen luftiga med sockret, gärna med elvisp. Blanda vetemjölet med bakpulver och kakao. Rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i en ruta på en plåt med bakplåtspapper, cirka 30 gånger 40 cm.

Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter.

Lägg ut ett bakplåtspapper och strö över socker i ett jämnt, tunt lager. Stjälp upp kakan på det andra bakplåtspappret. Lossa försiktigt pappret som kakan gräddades på, om det är svårt kan du pensla med lite kallt vatten.

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop med de övriga ingredienserna till en jämn kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager över kakan. Rulla rulltårtan från långsidan, ta hjälp av bakplåtspappret.

Om barn är med på utflykten är det bara att utesluta arraken.

Det går förstås också att göra annan fyllning till rulltårtan. Varför inte prova grädde som vispas fast med hallon, eller helt enkelt sylt eller mos av ditt favoritbär?


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...